Kulhuse Kultur- og Medborgerhus

 

Billedkunstner Gitte Harslev - Trædrejer Mikkel Karlshøj

Ovennævnte udstiller i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus lørdag den 7. og søndag den 8. maj 2022, kl. 11 – 16. Alle er velkomne. Om lørdagen kl. 11.30 fortæller begge kunstnere om deres arbejde med værkerne.

Fotogravure af Snogeegen - Gitte Harslev

Gitte Harslev er uddannet på Skolen for Brugskunst (nu Danmarks Designskole) og bl.a. medlem af Billedkunstnernes forbund. Gitte Harslev har arbejdet med billeder på papir, med papir og af papir i mere end 40 år.
Fascinationen af papir startede, da hun fik mulighed for at fremstille det selv i sommerhuset i Kulhuse. Hun havde i mange år trykt på papir, men, med det håndlavede papir, blev der åbnet nye muligheder. Det blev starten på de nuværende collager med håndlavet papir og skulpturer i papmache. På udstillingen vises collager inspireret af smukke naturområder i Skagen og italienske rejsebilleder bl.a. fra Rom samt skulpturer i papmache bygget op omkring fejepinde i jern fundet i Rom, fra byens utallige fejemaskiner.

Hovedtemaet på Gitte Harslevs billeder på udstillingen er: KÆMPEEGENE I NORDSKOVEN.
Gitte Harslev fortæller om billederne: ”I 1996 tog jeg de første billeder af egene. Mine fotos blev overført til fotopolymerplader og trykt på håndlavet papir. De er en del af mine store collager med håndlavet papir, 2020. I 2021 har jeg været i Nordskoven igen for at tage flere billeder af de nu mere forvitrede træer. Kørte ad ujævne bakkede skovveje. Egene ligger dybt inde i Nordskoven, tre forskellige magiske steder. Det sidste stykke ud til hver af dem er en snoet smal sti. Jeg har arbejdet med en Infotavle med polaroid fotos og et kort, der viser min tur gennem skoven. Derudover fotografiske billeder, udsnit af egene, som er overført til fotopolymerplader og trykt som grafiske tryk samt bannere på håndlavet papir støbt på egebark, indfarvet og limet på transparent vævet materiale.”

Mikkel Karlshøj er trædrejer og har de sidste 9 år arbejdet med formgivning af træ. Han arbejder mTrædrejer Mikkel Karlshøjed friskt træ, i form af heletræstammer, som han henter i skovene, hvilket betyder at en tørrings proces starter i samme øjeblik træet fældes og arbejdet påbegyndes. Mikkel Karlshøj arbejder med tørringsprocessen, som en aktiv del af formgivning fra start til slut. Han er meget optaget af kontrasten mellem de symmetriske betingende teknikker på drejebænken i modspil til naturens organiske former. 

Arbejdet med frisk træ er en langsommelig og til tider ukontrollerbar proces, og det er i det spændingsfelt, hans interessante værker opstår. En af de teknikker, han har udviklet tager udgangspunkt i syninger. Træet drejes papirtyndt på drejebænken og tilføjes syninger med lædersnor, de steder hvor han fornemmer træet vil revne. Der opstår i tørringsprocessen igen et modspil mellem træets autonomi og håndværksmæssige traditioner og teknikker, som slutligt definerer den endelige form.